Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Runetekens

Bij het bedenken en ontwerpen van mijn wanddoeken ben ik vaak op zoek naar unieke combinaties en probeer ik mijn eigen draai en stijl te vinden die bij me past.

Zoals misschien al in mijn doeken zichtbaar is hou ik van natuurlijke materialen en het hergebruiken van verschillende materialen. Daarbij spelen de kleuren ook voor mij een belangrijke rol en gebruik ik liever niet te felle bonte kleuren maar meer aardse en natuurlijke tinten. 

De runen tekens die ik in mijn doeken verwerkt zijn een ontdekking die ik naar me toe heb getrokken omdat ik ze bij mijn stijl vind passen op meerdere verschillende manieren.

Ten eerste komen de runen tekens uit Scandinavie en laat ik nou toevallig afkomstig uit Denemarken zijn.

Ten tweede vind ik het fijn om een betekenis aan een doek toe te voegen. Wanneer je bijvoorbeeld een doek op bestelling doet, kan je tegelijk ook een speciale betekenis aan het doek toevoegen door middel van een bepaalde runeteken te kiezen. Dat in combinatie met zelf meegeleverd kledingstukken die in het doek wordt verwerkt, die bijv. van een dierbaar afkomstig is, zorgt voor een uniek wanddoek die niemand anders heeft.

De betekenissen van runentekens

De oorspronkelijke betekenis van het woord rune is “geheim, of iets verborgen”. Sommige aanwijzingen laten zien dat de vroege runen niet zozeer werden gebruikt om te schrijven, maar eerder als magische tekens, dat wil zeggen, ze werden gebruikt in magie en voor waarzeggerij (maar er is geen direct bewijs hiervoor). 

De drie belangrijkste principes omvatten mededogen, vriendelijkheid, liefde, zachtmoedigheid, empathie en introvert

De invloed van de runen

Vanaf het begin hadden de runen ook een rituele functie, voor waarzeggerij en het aanroepen van hogere machten die het leven en geluk van de stam konden beïnvloeden. Elk aspect van het leven werd aangeraakt; van het meest ‘heilige’ tot het meest ‘alledaagse’.  Er waren runen en spreuken om het weer, de getijden, het zaad, liefde en gezondheid te beïnvloeden. Runen voor vruchtbaarheid, en een vloek voor de opheffing van een vloek, voor geboorte en dood. Runen werden gesneden op amuletten, drinkbekers en speren, en gesneden op de bovendorpel van de huizen en op de boeg van de Vikingschepen.

Odin

Odin is de oppergod in het pantheon van de Noorse goden. Zijn naam is afgeleid van de term voor “wind” en “geest”. Door zijn lijden, zijn zelfopoffering, bracht Odin de runen naar ons toe. Volgens de legende hing hij negen nachten aan de Yggdrasil-boom, de wereld-es, gewond door zijn eigen zwaard en gekweld door honger, dorst en pijn. Hij was alleen en zonder enige hulp, totdat hij bijna dood was, toen zag hij de runen, en met een laatste machtige inspanning reikte hij ernaar en pakte ze.

24 Futhark tekens en hun betekenissen

Er bestaan verschillende soorten runenschriften. Iedere periode en iedere streek kent zijn eigen runenreeksen. De bekendste is het oudere Futhark van 24 runentekens of runenstaven. Het jongere Futhark met 16 runenstaven werd door de Vikingen gebruikt.

Ik heb gekozen om hier de Futhark runetekens te laten zien met hun betekenissen erbij. 

Dit is de oudste runenschrift en bestaat dus uit 24 runentekens. De eerste zes letters bestaan uit de runen ᚠ ᚢ ᚦ ᚨ ᚱ ᚲ welke achter elkaar worden uitgesproken als F-U-TH-A-R-K. Futhark is de naam voor alle runenschriften. 

Wat de futhark als alfabet zo bijzonder maakt is dat iedere letter niet alleen een fonetische klank heeft maar ook een specifieke betekenis. Door de runen achter elkaar te schrijven, wordt er niet alleen een woord verkregen gebaseerd op de fonetische klanken van de runetekens, maar ook – net als bij het Hebreeuwse alfabet – een zin gebaseerd op de betekenissen die iedere rune in zich draagt. Hierdoor kan op magische wijze een diepgaande esoterische betekenis worden ontleend aan de runestenen.

Wanddoek met een runeteken

De betekenissen van runentekens kunnen dus op een heel mooi en subtiel manier verwerkt worden in een wanddoek. De tekens hoeven niet erg op te vallen maar kunnen, net zoals de beekenis van runetekens geheim of verborgen in het doek zitten. Daar tegenover is het natuurlijk ook mogelijk om het juist heel opvallend uit te laten springen in een doek. Het is net wat je graag wilt of wat je mooi vindt.

Als je interesse hebt in een wanddoek met een runeteken erin verwerkt kun je alvast hier kijken of er een teken en/of betekenis erbij zit die bij jou past. Maar er zijn veel meer mogelijkheden en er zijn ook gecombineerde runetekens die dan weer een nieuwe betekenis krijgt. Daar ga ik graag in andere keer  er meer op in.

Voor nu hoop ik dat het wat het wat duidelijker is waarom ik runetekens in mijn doeken. Heb je vragen over wat mogelijk is ben je altijd welkom om contact met me op te nemen.

Ik zou blij zijn met een kleine reactie op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.